Glasflaskor är en av de mest användbara behållarna som finns. Idag har glasflaskor självklart fått rivalitet av plastflaskor som vinner på att de är lättare att transportera och tåligare.

Glasflaskor har på sin någorlunda robusta plussida att de skänker ett betydligt snyggare, lyxigare samt festligare intryck än en plastflaska. Till på köpet återanvänds flaskorna som de är, vilket är förträffligt för naturen. Vem hade velat köpa hem ett exklusivare vin i plastflaska? Alternativt en dyr whiskey? Eller unik olivolja? Produkter som exempelvis läsk eller T-sprit brukar ofta förekomma i platsflaskor

Det är samma sak när det gäller andra livsmedel, inte enbart förfriskning. En billig marmelad säljs vanligtvis i en stor plasthink eller plastburk medan en finare säljs i en liten glasburk med genomtänkt design. Exklusiv lemonad säljs i glasflaska medan en billigare säljs i plastflaska. Säljer man sin produkt i en glasbehållare så kan man automatiskt ta mer betalt för den. Dessa extra pengar går emellertid till viss del åt frakten av produkterna ut i handeln då glas väger oerhört mycket mer än plast.

När det gäller återvinning av glasflaskor så kan man i somliga fall panta dem i sin livsmedelsbutik, men då tvingas flaskan ha gällande pant. Köper man backvis med läsk så får man rekorderligt betalt när du ger tillbaka den med tomflaskorna i. Annat glas kan du återvinna i glasåtervinningen, antingen i de avsedda containers som finns runt om i landet, eller på återvinningscentralen.

Vi svenskar är enormt bra på att återvinna glasflaskor, och övriga material också för den delen. Hela flaskor går tillbaka till fabriker för rening och påfyllning av nya livsmedel och krossade flaskor smältes ner och blir antingen nya flaskor alternativt material i glasull som används för att täta hus. Också plastflaskor kan återfyllas men har en kortare livslängd än glasflaskor. Vad som är viktigt gällande glasåtervinning är att inte blanda genomskinligt glas med färgat samt att inte tillåta kapsyler följa med ner i återvinningen.

En oerhört bra aspekt vad gäller glasflaskor är att de ej påverkar det ämne de håller, varken arom eller kulör.

Ur miljösynpunkt är själva glasmaterialet vänligt, men på grund av att det väger en hel del så blir det tyngre transporter och därmed mer utsläpp. Detta är ett starkt skäl att ämna dra ner på förekomsten av glasflaskor. Plast är lättare och återvinningsbar plast är också helt okej ur miljösynpunkt.

Om man själv gillar att göra saker som egen saft, marmelad, eventuellt hembryggt vin eller inlagd gurka så är det helt klart glasflaskor man bör lagra sina hemgjorda livsmedel i. Att göra vinäger med egen touch är enkelt med några örtkvistar och en aning vitlöksskivor och resultatet blir i en glasflaska både gott och vackert. När man ändå är igång så kan man slå upp jungfruolivolja i en likadan glasflaska och vips så har man vackra och exklusiva matlagningsingredienser i köket utan att det har kostat en rikedom. Glasflaskor skänker, vad de än används till, en dyrare och mer exklusiv känsla än plastflaskor.